Η Γέφυρα του Λονδίνου περνά τεχνική επιθεώρηση νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Την ίδια περίοδο μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την κατάσταση των παλαιών γεφυρών πάνω από τον Τάμεση.
Την επανεξέταση ανέλαβε ο φιλανθρωπικός οργανισμός που διαχειρίζεται τη γέφυρα, μετά την κατάρρευση σιδηροδρομικής γέφυρας στη Δρέσδη της Γερμανίας, στον ποταμό Έλβα, τον Σεπτέμβριο του 2024. Η κατάρρευση άφησε τους μηχανικούς να αναζητούν απαντήσεις και ώθησε το ίδρυμα να επισπεύσει την αξιολόγηση της Γέφυρας του Λονδίνου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπως και της γέφυρας «Carola» στη Δρέσδη, και οι δύο έχουν ορισμένα κοινά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.
Στην έκθεσή της για το 2025-26, η City Bridge Foundation αναφέρει ότι η αξιολόγηση θα βοηθήσει στην καλύτερη «κατανόηση της κατάστασης» των καλωδίων στο εσωτερικό της γέφυρας. Ο οργανισμός, που έχει υπό τη διαχείρισή του πέντε γέφυρες πάνω από τον Τάμεση, διευκρίνισε σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι αρχικές έρευνες δεν εντόπισαν ελαττώματα.
Ανησυχίες και για άλλες γέφυρες της πόλης
Στο προσκήνιο βρίσκονται και οι υπόλοιπες γέφυρες του Λονδίνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ έχει προειδοποιήσει ότι η γέφυρα Waterloo ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσει, αν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις απαραίτητες επισκευές. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός για τις γέφυρες προγραμματίζει, παράλληλα, δομικές επιθεωρήσεις στις γέφυρες Blackfriars, Southwark και Tower.
Τη Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge) διασχίζουν καθημερινά εργαζόμενοι που κατευθύνονται στη δουλειά τους στη χρηματοοικονομική περιοχή City of London. Τις εργάσιμες ημέρες είναι ήδη κλειστή για τη γενική κυκλοφορία από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., ώστε να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Ο νέος έλεγχος ακολουθεί τις εργασίες συντήρησης που κρίθηκαν απαραίτητες και ολοκληρώθηκαν το 2020. Οι εργασίες εκείνες συνέβαλαν στην υγρομόνωση της κατασκευής, όπως είχε δηλώσει τότε η City of London Corporation.
Τα κεφάλαια του ιδρύματος ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες (2 δισεκατομμύρια δολάρια). Παρά την πίεση να αναλάβει και άλλες γέφυρες, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται μόνο όσες καλύπτει η υφιστάμενη εντολή του, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρός του, Πολ Μαρτινέλι.
Ο Μαρτινέλι είπε ότι οι πέντε γέφυρες που διαχειρίζεται το ίδρυμα «δεν κοστίζουν τίποτα στους φορολογούμενους. Σήμερα είναι ανοιχτές, ασφαλείς και σε καλή κατάσταση». Πρόσθεσε: «Οι άλλες γέφυρες του Λονδίνου ανήκουν σε άλλους οργανισμούς. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ολόκληρο τον ποταμό.»

































